domingo, 30 de diciembre de 2012

BARCELONA: EL SECTOR DEL TAXI, DIVIDIT PER LES NOVES TARIFES

Els turistes es beneficien de l'eliminació del suplement per maletes.

El sector del taxi a Barcelona ja aplica les noves tarifes per al 2013 que suposen menys suplements i un preu per quilòmetre més elevat. El 15 de desembre van entrar en vigor els nous preus per a l'Àrea Metropolitana i, amb elles, les carreres són per cada quilòmetre un 3,3% més cares-el 2% més per l'increment de l'IVA del 8 al 10%, i el 1,3% per compensar despeses d'explotació com el del carburant-. El servei és una mica més car per als usuaris però del tot insuficient per a bona part dels taxistes que veuen com la gasolina es dispara mes a mes.

El Consell Metropolità de l'Administració Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar el 6 de novembre les noves tarifes, tot i que els taxistes tenen fins a finals d'any per adaptar els seus taxímetres als canvis. Ja només el preu per quilòmetre ha passat en un any dels 0,93 als 0,98 actuals els laborals entre les 08.00 i les 20.00 hores. Per la seva banda, la tarifa nocturna entre setmana de 20.00 a 08.00 hores, els dissabtes de 08.00 a 20.00 hores i els festius de 06.00 a 20.00 hores ha pujat del 1,18 euros al 1,24 euros.

I s'ha creat una nova tarifa específica per als dissabtes i festius de 20.00 a 06.00 hores, amb un cost per quilòmetre de 1,44 euros. L'Institut Metropolità del Taxi defensa l'increment "ponderat", el qual, segons fonts del sector hauria d'haver estat del 10%.

Menys suplements

Els canvis no només inclouen increments. També s'ha aprovat l'eliminació de suplements que beneficia principalment a l'empresari que viatge i als turistes. En concret, s'ha suprimit l'euro per maleta o paquet (de mida igual o superior als 55x35x35 centímetres).

A més, els dos euros que començaven a cobrar de manera automàtica els dijous, divendres i dissabte a les 00.00 hores fins les 06.00 tampoc s'embutxacaran. Fonts del sindicat majoritari del sector a Barcelona, ​​l'Associació de Taxistes de Catalunya (Stac), han explicat a Economia Digital que aquesta era una "històrica reivindicació". Es va aprovar en un moment de bonança econòmica per incentivar la sortida de taxis, però ara ha perdut tot el seu sentit. El mateix sindicat afirma que els taxistes han comprès que no es podia pujar més els preus donada la situació econòmica.

Això sí, la tarifa per entrar o sortir de l'aeroport del Prat o del moll adossat del Port (el dels creuers) costa 4,20 euros davant els 3,10 i 2,10 respectivament, que costava el 2012. El preu de sortida del recinte Fira de Barcelona a l'Hospitalet es manté en 2,10, euros, així com de la sortida de l'estació de Sants a la qual se li suma la de França i la del Nord, dues estacions per les que no es cobrava abans esmentat suplement. Aquest punt és un dels crítics per al sector majoritari, que reclama estendre el suplement a totes les estacions dels 30 municipis de l'Àrea Metropolitana, però que no s'ha aprovat.

Encreuament de crítiques

Aquesta última ha estat la principal crítica per la qual cap organització d'autònoms ha signat el canvi de preus. El segon sindicat amb major representativitat, la Confederació d'Autònoms de Catalunya, CTAC-UGT, no accepta els nous preus. Segons ha explicat a aquest diari el seu secretari general, Salvador Duarte, les tarifes són inviables i insuficients per suplir l'increment del preu del gasoil. Demanaven un increment superior. "S'ha anat enrere", ha asseverat Duarte, que ha afegit que no és un increment raonable.

Per la seva part, fonts del Sindicat de Taxis Autònoms de Barcelona (Stab), també han asegurat que la pujada del preu per quilòmetre és mínima per suplir el cost del gasoil encara entenen que donada la situació no es podia demanar molt més. A més, han assenyalat que el 2011 no hi va haver pujada, i que el 2012 va ser d'aproximadament un 2%. Per tot, aproven l'increment del 3,3%, i asseguren que els taxistes no volien cobrar els pluses que s'han eliminat. A més, i segons els seus càlculs, al final de la jornada el taxista cobrarà uns 154 euros, quatre més que el 2012.

 Font: Economiadigital

SALUT I BON VIATGE.


No hay comentarios:

Publicar un comentario